hondenschool 't hos logo

Informatie over honden:
Autorijden

honden Home honden Hondengedrag
honden Cursussen honden Advies
honden Winkel ! honden Puppy groep
honden Reageren? honden Links
honden postkantoor honden rassen


honden


Het komt vaak voor dat een hond niet in de auto wil. Meestal komt dat doordat de hond in het verleden heeft ervaren dat autorijden niet leuk is, of omdat de eerste kennismaking met de auto heel vervelend was. De redenen waarom honden autorijden vervelend zijn gaan vinden, lopen sterk uiteen. Zo hebben veel pups last van wagenziekte. Zij worden misselijk in de auto, gaan heftig kwijlen en/of overgeven. Moest de pup in die situatie toch (noodgedwongen) meerdere keren mee in de auto, dan is de pup het autorijden gaan associëren met het onprettige gevoel dat hij iedere keer in de auto krijgt. De meeste pups groeien over hun wagenziekte heen. De herinnering aan het onprettige gevoel is vaak echter gebleven. En dus houdt de hond een hekel aan autorijden. Wanneer een hond last heeft van wagenziekte is het goed om te weten dat hiervoor speciale medicijnen bestaan, ook op natuurlijke basis.

Sommige honden zijn gewoon angstig voor auto's omdat ze er nog nooit in hebben gezeten en dus geen auto's kennen. Wanneer de hond nu (al dan niet met geweld) toch wordt gedwongen om de auto in te gaan, is de kans groot dat de hond een grote hekel krijgt aan de auto en dus aan autorijden. Sommige honden hebben een hekel aan autorijden omdat ze vaak ervaren hebben dat ze met de auto naar iets toe gingen dat ze niet leuk vonden, bijvoorbeeld naar de dierenarts voor een (voor de hond) vervelend onderzoek.

Kortom, er kunnen veel redenen zijn waarom een hond niet de auto in wil. Wanneer de hond zich hiertegen heftig verzet en er sprake is van veel stress bij de hond, dan kunt u het beste deskundige hulp inschakelen voor individuele begeleiding. Wanneer het zo is dat de hond het niet leuk vindt, maar er niet heftig gespannen door raakt, dan kunt u de volgende 'therapie' volgen. Bedenk wel: de therapie is opgebouwd uit een heleboel stappen. Ga vooral niet te snel. Wordt de hond weer onzeker of angstig, ga dan een stapje terug in de therapie!

Eerst moet de hond ervaren dat de auto ingaan niet vervelend is maar juist leuk kan zijn. Maak daarbij gebruik van iets dat de hond echt leuk vindt. Dat kan een speeltje zijn maar ook iets lekkers (eventueel zelfs zijn bak met eten!) Zet de portieren van de auto open en pak demonstratief datgene dat de hond te gek vindt (de beloning). Loop vervolgens met de beloning en de hond aan de lijn naar de auto. Leg de beloning in de auto en moedig de hond aan om het te gaan halen. Prijs hem voor iedere stap die hij maakt richting zijn beloning. Hou vol totdat de hond de auto in gaat om zijn beloning te halen en prijs de hond uitbundig. Herhaal dit regelmatig net zo lang totdat de hond zonder problemen in de auto gaat.

Vanaf dat moment gaat u, wanneer de hond in de auto is gegaan, ook in de auto achter het stuur zitten. Start de auto niet, maar blijf gewoon even zitten. Prijs ook nu iedere keer de hond uitbundig. Als dit is gelukt, legt u de beloning niet meer in de auto, maar geeft u de hond de beloning pas wanneer hij in de auto is. Pas wanneer dit ook allemaal probleemloos gaat, maakt u de volgende stap.

Moedig de hond aan om in de auto te gaan en prijs hem uitbundig wanneer hij dat doet. Sluit de deur en stap zelf voorin de auto waarna u de hond direct zijn beloning geeft. Prijs de hond uitbundig wanneer hij deze aanneemt. Stap weer uit en geef ook de hond weer de gelegenheid om de auto te verlaten. Vanaf nu bouwt u de tijd op tussen het moment dat u in stapt en het moment waarop de hond zijn beloning krijgt. Wanneer de hond probleemloos een paar minuten wacht op zijn beloning, kunt u weer een stap verder met de therapie.

Laat de hond de auto instappen, sluit de deur en ga zelf achter het stuur zitten. Start de motor en geef de hond hierna zijn beloning. Na enkele minuten stopt u de motor weer, u stapt uit en laat de hond uit de auto. Wanneer dit allemaal is gelukt, gaat u de hond wennen aan de rijdende auto. Wanneer u en de hond in de auto zitten, start u de motor en u rijdt een paar meter. Sta weer stil, stop de motor en beloon de hond. Vergroot nu de rijafstand geleidelijk net zo lang totdat de hond het geen probleem meer vindt om een stukje te gaan rijden.

Wanneer u zover bent dat de hond autorijden geen probleem meer vindt, neem dan de eerste keren de hond met de auto mee naar voor de hond leuke plekjes, bijvoorbeeld het bos. Ook hierdoor zal de hond gaan ervaren dat autorijden eigenlijk heel leuk is!

Al met al een lange weg te gaan om de hond zijn angst voor de auto af te leren. Met het benodigde geduld en doorzettingsvermogen moet het echter lukken!

rijtje honden

Alle informatie die u op deze pagina's aantreft is geschreven door de hondengedragstherapeuten van Hondenschool en Adviescentrum 't HOS. De informatie is auteursrechterlijk beschermd. Kopiëren en/of verspreiden van deze informatie, in welke vorm dan ook, is derhalve niet toegestaan, tenzij met onze uitdrukkelijke toestemming.

Een link naar dit artikel wordt door ons wel zeer gewaardeerd!


rijtje honden