hondenschool 't hos logo

Bach Bloesem Remedies
voor honden

Honden Home honden Hondengedrag
honden Cursussen honden Advies
honden Winkel ! honden Puppygroep
hondenschool Reageren? Honden Links
postkantoor honden rassen


honden hondenschool


Dit artikel is geschreven voor Border Collie Nieuws, een uitgave van de Border Collie Club Nederland. Het artikel werd in dit blad gepubliceerd in oktober 1999.

Bach Bloesem Remedies voor Border Collies

auteur: Karen Koomans - hondengedragstherapeut
Hondenschool en Adviescentrum 't HOS

Sinds enkele jaren run ik samen met mijn partner een Hondenschool en Adviescentrum. Naast het geven van allerlei groepscursussen (van basis gehoorzaamheid tot en met EHBO bij honden) houden we ons intensief bezig met begeleiding van eigenaar en hond in geval van probleemgedrag.

Al langere tijd geleden hoorde ik van het bestaan van Bach Bloesem Remedies. Maar ik kon mij niet voorstellen dat "druppels gemaakt van bloemetjes" daadwerkelijk zouden helpen ter ondersteuning van of soms zelfs ter vervanging van gedragstherapie of "reguliere" medicatie. Dankzij contacten met Bianca Uittenbogaard, Bachtherapeut en tevens erkend hondengedragstherapeut, heb ik mijn mening herzien. Inmiddels heb ik ervaren dat Bach Bloesem Remedies wel degelijk zeer effectief kunnen zijn bij de behandeling van allerlei "stoornissen".

Wat zijn Bach Bloesem Remedies?

De remedies zijn ontwikkeld door en genoemd naar Dr. Edward Bach. Dr. Bach was arts en bacterioloog en had in de jaren twintig een zeer goedlopende praktijk in Wales. In 1930 besloot hij om zijn lucratieve praktijk op te geven en op zoek te gaan naar een geneeswijze die, anders dan de tot dan toe bestaande geneeswijzen, zou helen zonder enige verstoring of beschadiging van de patiënt. Hij slaagde hierin door 38 helende bloesemremedies te vinden en te ontwikkelen.

Bach Bloesem Remedies voor Border Collies?

Oorspronkelijk werden Bach Bloesem Remedies vooral gebruikt voor de behandeling van mensen. Steeds meer echter wordt erkend (en ervaren!) dat Bach Bloesem Remedies ook voor dieren zeer heilzaam kunnen zijn. Inmiddels gebruiken wereldwijd vele hondengedragstherapeuten Bach Remedies met groot succes bij de behandeling van allerlei stoornissen en gedragsproblemen bij honden. Voordat ik u door enkele voorbeelden uit de praktijk een idee geef wat Bach Remedies wellicht voor uw Border Collie(s) kunnen betekenen, eerst nog wat informatie over de remedies.

De verschillende remedies en hun werking

Elk van de 38 remedies is een vloeibaar extract van een specifieke bloem of bloesem. Er is één uitzondering: Rock Water is geen bloesemextract maar een bronwater. Elke remedie past bij een verschillend karakter en/of een specifieke gemoedstoestand. Zo is er een remedie die bruikbaar is wanneer er sprake is van angst voor concrete dingen, zoals onweer, harde geluiden of onbekende honden (Mimulus). En een andere remedie die helpt bij overdreven geldingsdrang / dominant gedrag (Vine). Bij het uitzoeken van passende remedies kijkt de therapeut zowel naar symptomen (bijvoorbeeld de hond vlucht wanneer het onweert), als naar de algemene karaktereigenschappen van de hond en naar mogelijke achterliggende oorzaken van het gedrag. In de meeste gevallen is een mix van een aantal remedies het meest effectief.

Er is nog een "39e remedie", de zogenaamde Rescue Remedie. Dit is een zorgvuldig samengestelde mix van 5 van de 38 remedies die is bedoeld voor gevallen waarin sprake is van geestelijk of lichamelijk trauma (bij paniek, grote schrik, verwonding etc.).

Voorbeelden uit de praktijk

Timo, een Border Collie reu van 4 jaar oud, weet van geen ophouden. Met deze hond wordt gewerkt en daarbij komt Timo's gedrevenheid zeer goed van pas. Maar ook na een lange dag vol activiteiten vindt Timo geen rust. Hij slaapt zelden zolang de eigenaren nog op zijn; Timo rust uit met één oog open. Zodra er zich iets roert in huis, staat hij al weer klaar, altijd in voor actie. De eigenaren van Timo zagen oorspronkelijk geen probleem in zijn gedrag, maar de laatste maanden lijkt Timo's rusteloosheid steeds erger te worden. Zowel op momenten dat hij in actie moet komen, als op momenten dat zijn eigenaren wensten dat Timo eindelijk eens rustig ging slapen staat Timo "op scherp" en wil zich overal mee bemoeien.

Voorgeschreven remedies: Impatiens (bij ongeduld en snel geprikkeld zijn, geërgerd door traagheid van anderen), Vervain (bij te grote ijver/gedrevenheid, waardoor men roofbouw pleegt op de eigen krachten), Chicory (bij een aandacht-eisende, bemoeizuchtige houding), Wild Oat (bij innerlijke onrust door heel veel te willen zonder ergens echt voor te kiezen), Cherry Plum (bij angst voor diepe ontspanning, snel geprikkeld zijn), White Chestnut (bij innerlijke onrust, gebrek aan concentratie, "malende gedachten"), Star of Bethlehem (als "katalysator" van de remedies, heft blokkades op, helpt bij het verwerken van trauma's). Deze remedies worden in de juiste verhouding gemixt en Timo krijgt 4 x daags 4 druppeltjes hiervan.

Al na 3 dagen vertelt de eigenaar dat Timo tot haar stomme verbazing in vaste slaap in zijn mand ligt. Als Timo de remedies twee weken gebruikt meldt de eigenaar dat Timo beduidend rustiger is en gaat slapen zodra het rustig is in huis. Tijdens het werken is de hond meer geconcentreerd, minder nerveus en wat bedachtzamer; hij presteert beduidend beter dan voordat hij de remedies kreeg. Op dit moment gebruikt Timo sinds 4 weken de remedies. Het gaat uitstekend met hem; de hond is vrolijk en actief maar niet langer rusteloos. Binnenkort zal de eigenaar het gebruik van de remedies stoppen, om te kijken of Timo nu op eigen kracht kan blijven zoals hij is.

Een tweede voorbeeld: Wendy, een teefje van 11 jaar oud. Wendy is al zolang de eigenaar zich kan herinneren, panisch bang voor onweer en knallen. Als het overdag buiten donker wordt, trekt Wendy zich trillend van angst terug achter de bank, bang voor mogelijk naderend onweer. De eigenaar van Wendy heeft op ons aanraden Rescue Remedie gegeven zodra dit gedrag zich weer voordeed. Binnen 1 minuut hield het trillen op. Na 2 minuten kwam Wendy, ondanks dat het steeds donkerder werd en het inmiddels regende en waaide, achter de bank vandaan. Ze rekte zich eens uit en ging tot (positieve) verbijstering van de eigenaar een andere hond uit dit gezin uitdagen voor een spelletje. Wendy krijgt inmiddels specifieke remedies om haar angsten voorgoed onder controle te krijgen. Als zich in de tussentijd nog plotselinge angsten voordoen (zoals bij onweer) krijgt ze Rescue Remedie waarop zij onmiddellijk en zeer goed reageert.

Conclusie en slotwoord

Bach Bloesem Remedies kunnen een zeer waardevolle bijdrage leveren bij de behandeling van een hond, die innerlijk niet (voldoende) in evenwicht is. Een innerlijke onbalans kan zich uiten door afwijkend gedrag (variërend van angst tot hyperactiviteit) en soms door fysieke verschijnselen zoals diarree of huiduitslag. Bach Bloesem Remedies kennen geen bijwerkingen, werken niet verslavend en kunnen zonder problemen naast andere vormen van medicatie worden gegeven. Kortom: wat mij betreft zijn Bach Bloesem Remedies een zeer welkome aanvulling van de "gereedschapskist" van zowel hondengedragstherapeut als eigenaar!

Tot zover het artikel, zoals het verscheen in Border Collie Nieuws.


hondenscholen


Alle informatie die u op deze pagina's aantreft is geschreven door de hondengedragstherapeuten van Hondenschool en Adviescentrum 't HOS. De informatie is auteursrechterlijk beschermd. Kopiëren en/of verspreiden van deze informatie, in welke vorm dan ook, is derhalve niet toegestaan, tenzij met onze uitdrukkelijke toestemming.

Een link naar dit artikel wordt door ons wel zeer gewaardeerd!


rijtje honden