hondenschool 't hos logo

Informatie over honden:
Bijten

honden Home honden Hondengedrag
honden Cursussen honden Advies
honden Winkel ! honden Puppy groep
honden Reageren? honden Links
honden postkantoor honden rassen


honden


Agressie (en dus ook bijten) bij honden kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Een algemene uitspraak als dat een hond die eenmaal gebeten heeft nooit meer te vertrouwen is, is mede daarom zeker niet juist. Sterker nog, elke hond kan in een situatie gebracht worden waarin hij zal bijten! Alleen het moment dat een hond reageert door te bijten is per hond heel erg verschillend. We noemen dit de bijtdrempel. Sommige honden hebben een lage bijtdrempel en bijten dus relatief snel, andere hebben een hele hoge bijtdrempel. Bij een hond met een zeer hoge bijtdrempel moet er wel heel veel gebeuren wil hij bijten, maar onmogelijk is het nooit.

Zelfs bij honden die bijten wanneer zij in hun slaap worden 'lastig gevallen', kunnen de redenen om te bijten nog verschillend zijn. Een dominante hond kan in zo'n situatie bijten om duidelijk te maken dat hij het niet duldt te worden lastig gevallen. Een onzekere hond kan in dezelfde situatie bijten uit schrik of onzekerheid. In veel gevallen zal een slapende hond in eerste instantie niet eens in de gaten hebben dat het zijn baas is die hij bijt, maar bijt hij in een reflex in datgene dat het dichtst bij hem is en beweegt. In die situaties is het dus niet vanzelfsprekend om te denken dat de hond een volgende keer wel bewust zijn baas zal bijten.

Ook wanneer uw hond niet slaapt kan hij toch schrikken wanneer hij wordt aangehaald. Bijvoorbeeld omdat hij diegene die hem aanhaalt niet zag aankomen. Benader daarom uw hond wanneer u hem wilt aanhalen altijd op zo'n manier dat hij u ziet aankomen, of praat eerst met uw hond zodat de hond eerst (oog)contact met u maakt. Nog beter is het (in het kader van duidelijkheid in de onderlinge rangorde) om de hond eerst bij u te roepen voordat u de hond aanhaalt. In de natuur komt een ranglagere naar de ranghogere toe om aandacht te vragen, en niet andersom!

Helaas zijn er wel situaties waarin de kans op een volgend bijtincident groot is, wanneer de hond zijn eigenaar eenmaal gebeten heeft. Dit is vooral het geval wanneer er een probleem is in de realtie tussen de eigenaar en de hond. Een hond die in zijn beleving hoger in rang is dan zijn baas, heeft in zijn ogen het recht om zijn baas te corrigeren wanneer de baas iets doet dat hem niet bevalt. In zo'n geval is het probleem een onduidelijke of een omgekeerde rangorde.

Een hond kan zijn eigenaar ook bijten vanuit een vertrouwens-probleem, bijvoorbeeld omdat de baas niet (altijd) duidelijk genoeg is in wat hij wil of bedoelt. Dit is het geval wanneer een baas inconsequent en/of onduidelijk is naar de hond, of wanneer de baas het gedrag en de taal van zijn hond niet goed interpreteert waardoor ernstige misverstanden kunnen ontstaan. De hond mag bijvoorbeeld altijd tegen de baas opspringen, maar krijgt opeens op zijn kop wanneer hij opspringt terwijl de baas net een schone broek aanheeft. Een hond kan dat onderscheid natuurlijk niet maken en kan zo heel onzeker worden over wat de baas nu wel en niet goed vindt. Of de hond laat wat urine lopen bij het begroeten van de baas om op die manier zijn onderdanigheid te tonen. De baas interpreteert dit gedrag als onzindelijkheid en straft de hond daarom voor het plasje. Wanneer dergelijke dingen zich regelmatig voordoen, kan een hond uiteindelijk vanuit zijn opgebouwde onzekerheid reageren met onzekerheidsagressie, dus bijten. Ook in zo'n geval is de kans aanwezig dat de hond een volgende keer in een vergelijkbare situatie opnieuw zal bijten.

Bij problemen in de relatie tussen hond en eigenaar betekent dat niet automatisch dat de hond gevaarlijk is geworden en dus wellicht moet inslapen. Het betekent veel eerder dat de baas van de hond moet leren hoe hij op een duidelijke en consequente manier met zijn hond moet omgaan! Soms is het vertrouwen tussen hond en baas echter zo geschaad dat herplaatsing van de hond in het belang van beide is. Ook wanneer de veiligheid van kinderen in het gezin in het geding is, kan herplaatsing van de hond een goede optie zijn. In veel andere gevallen kan het veranderen van de omgang tussen baas en hond gelukkig (verdere) problemen voorkomen!

rijtje honden

Alle informatie die u op deze pagina's aantreft is geschreven door de hondengedragstherapeuten van Hondenschool en Adviescentrum 't HOS. De informatie is auteursrechterlijk beschermd. Kopiëren en/of verspreiden van deze informatie, in welke vorm dan ook, is derhalve niet toegestaan, tenzij met onze uitdrukkelijke toestemming.

Een link naar dit artikel wordt door ons wel zeer gewaardeerd!


rijtje honden