hondenschool 't hos logo

Informatie over honden:
Mijn hond heeft steeds jeuk

honden Home honden Hondengedrag
honden Cursussen honden Advies
honden Winkel ! honden Puppy groep
honden Reageren? honden Links
honden postkantoor honden rassen


honden


Iedere hond heeft wel eens jeuk en reageert daarop door de krabben/likken of te bijten in zijn vel. Op zich is dat normaal gedrag. Pas wanneer een hond zich regelmatig (meerdere keren per dag en gedurende enige tijd) zit te krabben, likken of bijten kan er sprake zijn van abnormaal gedrag. Ook het najagen van de staart kan veroorzaakt worden door jeuk. Maar vaak is dit ook gewoontegedrag van de hond. Veel bazen van een pup vinden het erg grappig wanneer de hond zijn staart achterna rent en het is natuurlijk ook een grappig gezicht. Bij veel honden wordt dit echter gewoonte-gedrag en is dit gedrag een stuk minder leuk wanneer de pup groter wordt. Het is daarom slim om reeds een pup af te leren om achter aan staart aan te rennen. Wanneer het op latere leeftijd eenmaal gewoontegedrag is geworden, is afleren namelijk veel moeilijker!

Wanneer een hond zich abnormaal veel krabt, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Deze oorzaken kunnen zowel lichamelijk als psychisch van aard zijn. Een aantal willen we re noemen:

Spanningen
Sommige honden krabben en likken zich overmatig veel om op die manier spanningen af te reageren en/of uit verveling. U kunt dit vergelijken met nagelbijten bij mensen. Dit kunt u voorkomen door er voor te zorgen dat de hond op een andere manier zijn spanning kwijt kan, bijvoorbeeld door buiten regelmatig met hem te spelen, deel te nemen aan hondencursussen, met de hond te gaan fietsen, en dergelijke.

Overgevoeligheid, bijvoorbeeld voor een bestanddeel uit het voer
Sommige honden reageren heftig op toevoegingen in het voer zoals bijvoorbeeld bepaalde conserveringsmiddellen. Het is alsof hun zenuwstelsel "overprikkeld" is (een relatief kleine gebeurtenis geeft een zeer heftige reactie). Het kan verstandig zijn om enige tijd volledig over te schakelen op ander voer. Mocht hierdoor het krabben verminderen, dan is de kans groot dat de hond reageerde op één van de stoffen in zijn oorspronkelijke voer.

Vlooien
Controleer uw hond regelmatig op de aanwezigheid van vlooien (u ziet dan kleine zwarte puntjes op zijn huid, vooral op het gedeelte vlak boven de staartaanzet). Iedere hond heeft wel eens een vlo. Waneer hij er echter veel heeft, behandel hem er dan voor. Vergeet daarbij ook niet zijn omgeving te behandelen anders is het probleem binnen de kortste keren terug!

Lichamelijke aandoeningen
Een hond die veel krabt aan zijn oren of regelmatig zijn kop heen en weer schudt, kan last hebben van oormijt of oorontsteking. U kunt dit o.a. controleren door te ruiken of er een vieze geur in zijn oor hangt. Eventueel kan zijn oor rood zijn aan de binnenkant. Raadpleeg voor behandeling uw dierenarts.

Anaalklieren
Wanneer bij een hond de anaaklieren verstopt zijn, heeft hij jeuk onder zijn staart. Vaak gaan honden daar bijten of likken en soms schuiven ze met hun achterwerk over de grond (of vloerbedekking). Wanneer anaalklieren verstopt zijn kan dat voor een hond heel pijnlijk zijn. Raadpleeg ook hierbij voor behandeling uw dierenarts.

Natuurlijk moet u indien mogelijk iets doen aan de oorzaak van jeuk. Maar leer uw hond ook af om te lang of te vaak zich te krabben, likken of bijten. Hierdoor kan namelijk extra irritatie ontstaan van een plek op de huid die toch al jeukte. Hierdoor gaat de hond nog meer krabben waardoor de irritatie zich verergert en het cirkeltje is rond. Resultaat is vaak een rode ontstoken plek op de huid die uiteindelijk behandeld moet worden door de dierenarts.

rijtje honden

Alle informatie die u op deze pagina's aantreft is geschreven door de hondengedragstherapeuten van Hondenschool en Adviescentrum 't HOS. De informatie is auteursrechterlijk beschermd. Kopiëren en/of verspreiden van deze informatie, in welke vorm dan ook, is derhalve niet toegestaan, tenzij met onze uitdrukkelijke toestemming.

Een link naar dit artikel wordt door ons wel zeer gewaardeerd!


rijtje honden