hondenschool 't hos logo

Informatie over honden:
Jagen op katten

honden Home honden Hondengedrag
honden Cursussen honden Advies
honden Winkel ! honden Puppy groep
honden Reageren? honden Links
honden postkantoor honden rassen


honden


Het komt vaak voor dat honden prima luisteren wanneer er weinig afleiding is, maar juist niet luisteren wanneer er allerlei leuke dingen om hen heen gebeuren. Om uw hond te leren ook te luisteren wanneer hij een kat gezien heeft, zult u stapje voor stapje hier naartoe moeten werken:

Laat in het begin de hond alleen los op plaatsen waar het zeer onwaarschijnlijk is dat hij een kat tegenkomt. Als u de hond aangelijnd heeft en hij ziet een kat waar hij achteraan wil, zeg dan niets, en sta stil zodra de lijn strak komt. U zorgt dat hij geen stap verder komt in de richting van de kat (hij mag geen succes hebben met zijn gedrag). Wind u niet op; dat zou de opwinding van de hond alleen nog maar vergroten. Blijf rustig en vastbesloten: zorg dat de hond geen succes heeft met zijn gedrag! Gebruik eventueel een Gentle Leader zodat u zonder veel krachtsinspanning maximale controle heeft over de bewegingen van de hond.

Hou vol, net zolang tot de hond de lijn niet meer strak trekt en/of zijn aandacht op u richt (zelfs al is dat pas nadat de kat uit zicht verdwenen is). Beloon de hond precies op dat moment met een meer dan fantastische beloning. Zoek zo vaak mogelijk deze moeilijke situatie op (ga met de hond lopen in kattenrijke buurten) en herhaal telkens de bovenstaande oefening. U zult zien dat de hond steeds sneller opgeeft en zijn aandacht op u zal richten in plaats van op de kat (blijf hem in de aanleerfase hiervoor belonen met uitzonderlijk lekkere beloningen).

Pas als u zover bent dat de hond telkens wanneer hij een kat ziet en u stilstaat, snel zijn aandacht op u richt, dan geeft u hem voor het eerst in deze moeilijke situatie het commando ZIT. Dus alleen wanneer de hond al zijn aandacht bij u heeft! Wanneer u de oefeningen heeft opgebouwd zoals boven omschreven zal uw hond nu gegarandeerd het ZIT-commando opvolgen. Beloon de hond weer uitbundig.

Nu bent u zover dat u er op kunt trainen dat de hond zijn aandacht op u richt bij het zien van een kat, zonder dat het nog nodig is dat u stilstaat. Zodra er een kat in zicht komt, roept u de hond vrolijk bij zijn naam. Richt de hond inderdaad zijn aandacht op u dan beloont u. Laat hem daarna weer zitten op uw commando en beloon ook hiervoor weer. Reageert de hond niet op zijn naam en wil hij toch weer achter de kat aan, dan reageert u weer zoals voorgaand omschreven.

Wanneer u traint op een manier zoals boven omschreven, dan leert u de hond dat het signaal "kat in zicht" betekent : "als ik nu mijn aandacht op de baas richt dan kan ik een beloning verdienen". Wanneer de hond dit eenmaal geleerd heeft kunt u de oefeningen herhalen aan een lange lijn en later onaangelijnd. Komt het een keer voor dat de hond er tóch vandoor gaat bij het zien van een kat, dan roept u één keer FOEI (of NEE) op het moment dat de hond de vaart erin zet. Komt hij terug dan geeft u hem natuurlijk een driedubbele beloning. Loopt hij door, haal dan diep adem en zorg dat u de hond weer te pakken krijgt. Blijf niet mopperen of schelden, want dan leert u de hond dat hij zich in zo'n situatie maar beter niet door u te pakken kan laten krijgen! Ga gewoon door met trainen in de fase waarin u gebleven was en probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat de hond opnieuw de kans krijgt om er vandoor te gaan.

Hoewel de beschreven methode omslachtig en tijdrovend is. is uit ervaring gebleken dat het de enige echt effectieve methode is. Een alternatieve manier om een hond te leren dat hij niet achter katten aan mag jagen is hem te corrigeren met behulp van de lijn (en een slipketting) zodra hij dat wel wil doen. Zolang de hond aan de lijn is kunt u met behulp van correcties mogelijk wel bereiken dat de hond niet langer door het lint gaat bij het zien van een kat (tenminste: als u de techniek van corrigeren heel goed beheerst en de hond correctie-gevoelig genoeg is). Maar de motivatie van de hond om naast u te blijven lopen in plaats van te trekken is dan een negatieve: hij doet dat om een lijncorrectie te vermijden. Zodra de hond niet aangelijnd is, valt de fundering van wat hij geleerd heeft dus weg. Onaangelijnd zal hij er weer vandoor gaan; de hond heeft weer succes en u zult gefrustreerd zijn...

rijtje honden

Alle informatie die u op deze pagina's aantreft is geschreven door de hondengedragstherapeuten van Hondenschool en Adviescentrum 't HOS. De informatie is auteursrechterlijk beschermd. Kopiëren en/of verspreiden van deze informatie, in welke vorm dan ook, is derhalve niet toegestaan, tenzij met onze uitdrukkelijke toestemming.

Een link naar dit artikel wordt door ons wel zeer gewaardeerd!


rijtje honden