hondenschool 't hos logo

Informatie over honden:
Hond en warmte

honden Home honden Hondengedrag
honden Cursussen honden Advies
honden Winkel ! honden Puppy groep
honden Reageren? honden Links
honden postkantoor honden rassen


honden


De ene hond kan beter tegen warmte dan de andere hond. Het ras van de hond en daarmee de dikte van de vacht, maar ook de kleur van het haar is hierop van invloed. Een zwarte hond kan vaak slechter tegen warmte dan een witte hond. En vaak hebben honden met een dikke vacht het eerder (te) warm dan honden met een hele dunne vacht.

Wanneer honden het warm hebben moeten ze hun warmte op een andere manier kwijt dan mensen. Honden kunnen alleen zweten via de tong en de voetzolen. Honden proberen daarom hun warmte kwijt te raken door te hijgen. Het is daarom niet verwonderlijk dat wanneer het warm is, een hond al snel hijgt.

Toch is grote warmte voor honden bepaald niet ongevaarlijk! Een hond die zijn warmte onvoldoende kwijt kan doordat hij bijvoorbeeld druk heeft gespeeld in de warme zon, kan uiteindelijk een warmte-shock krijgen. Een hond in shok raakt, zakt door zijn poten en is zijn co÷rdinatie kwijt. Mocht uw hond dat overkomen, zorg er dan voor dat de hond zo snel mogelijk weer uit zijn shock komt door de hond langdurig te koelen met water. En dan niet een paar scheutjes, maar emmers water. Overkomt u dit tijdens een wandeling, neem de hond dan mee het dichtstbijzijnde water in maar houdt hem goed in de gaten want door de shock kan hij waarschijnlijk niet zwemmen! Wanneer een hond te lang in shock blijft, kan hij uiteindelijk overlijden!

Het is dus heel raadzaam om bij warm weer uw hond zoveel mogelijk rust te geven en hem dus niet met andere honden en/of mensen te laten spelen. Houd een hond die het snel warm heeft daarom ook zoveel mogelijk uit de zon. Ook wanneer de hond zelf graag in de zon wil liggen: Lang niet iedere hond beseft wat het beste voor hem is.

Realiseer u ook dat een hond met een dunne vacht in de zon kan verbranden. Net als bij mensen kunnen honden een verbrande rode huid krijgen en er vervolgens erg veel last van hebben. Let vooral op bij honden die net geknipt of geplukt zijn. Bij deze honden is de huid niet gewend aan veel zonlicht waardoor de hond dus eerder zal verbranden.

Wanneer het erg warm weer is, zorg dan natuurlijk voor regelmatig vers drinkwater voor de hond. Maar verzeker u er ook van dat de hond voldoende water binnen krijgt, dus regelmatig gaat drinken. Mochten honden door de hitte wat minder gaan eten, maakt u zich daar dan niet te snel zorgen over. Zorg er ook voor dat de hond voldoende kan hijgen om zijn warmte kwijt te raken. Zeker wanneer u bij het wandelen een snoetband (Gentle Leader) gebruikt, of de hond bij het wandelen een muilkorf draagt, realiseer u dan dat de hond veel slechter zijn warmte kwijt kan dan normaal. Maak de wandelingen niet te lang er voorkom extra opwinding van de hond.

En tenslotte nog dit: Wanneer het gedurende wat langere tijd warm weer is, bestaat er een grote kans op botulisme in stilstaand water. Hier kunnen ook honden ziek van worden. Laat u dus de hond zwemmen na een warme periode, verzeker u er dan van dat u de hond laat zwemmen in schoon, stromend water.

Overigens kunnen veel honden van nature zwemmen maar zijn er ook honden die het niet kunnen of niet durven. Laat een hond daarom altijd zwemmen op een plek waar hij kan staan.

rijtje honden

Alle informatie die u op deze pagina's aantreft is geschreven door de hondengedragstherapeuten van Hondenschool en Adviescentrum 't HOS. De informatie is auteursrechterlijk beschermd. KopiŰren en/of verspreiden van deze informatie, in welke vorm dan ook, is derhalve niet toegestaan, tenzij met onze uitdrukkelijke toestemming.

Een link naar dit artikel wordt door ons wel zeer gewaardeerd!


rijtje honden